Védett Föld

Föld és Természetvédelem: (Védett és kipusztult állatfajok - Védett növényeink) A Tasmán Tigris - (másnéven) - Az Erszényes Farkas. (Veszélyeztetettségi státusz: besorolás)

Wikipédia:Hogyan kell a taxoboxokat használni? Infobox info icon.svg
Jávai orrszarvú
 
Jamrach-1877.jpg
Státusz
Kihalófélben lévő
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Család: Orrszarvúfélék (Rhinocerotidae)
Alcsalád: Rhinocerotinae
Nemzetség: Rhinocerotini
Nem: Páncélos orrszarvúak (Rhinoceros)
Faj: R. sondaicus
(Desmarest, 1822)
Alfajok

Rhinoceros sondaicus annamiticus
Rhinoceros sondaicus inermis – kihalt
Rhinoceros sondaicus sondaicus

Elterjedés
A jávai orrszarvú elterjedési területe; a narancsszínű az egykori terület; a vörös a jelenlegi terület.A jávai orrszarvú elterjedési területe; a narancsszínű az egykori terület; a vörös a jelenlegi terület.

Hivatkozások

A jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjéhez, ezen belül az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjához tartozó faj.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Előfordulása

Ma már csak Délkelet-Ázsia két pontján fordul elő ez a ritka orrszarvú.

Alfajai

  • a Rhinoceros sondaicus sondaicus alfaj egyedül az Ujong-Kulon Nemzeti Parkban (Jáva szigetének nyugati csúcsán) él. Állományuk ma már csak körülbelül 50 példányt számlál.
  • a Rhinoceros sondaicus annamiticus kisebb termetű alfaj; Vietnamban él, a Cat Tien Nemzeti Parkban. Az orvvadászat miatt gyakorlatilag kihaltnak tekinthető. Mára mindössze 2-7 példány maradt, felnőtt hím már nincs közöttük, fennmaradásukhoz azonnali emberi beavatkozásra volna szükség. Ez az alfaj korábban Thaiföld, Kambodzsa és Laosz területén is előfordult, de ezekről a területekről mára kihalt.

Megjelenése

A jávai orrszarvú hossza 3,1 méter, marmagassága 1,55 méter, testtömege 1400 kilogramm és a tülök hossza 25-27 centiméter. A jávai orrszarvú tülke lényegesen kisebb, mint az indiai orrszarvúé, a nősténynél pedig alig észrevehető. Bőrredők találhatók a háton, a marnál és a vállnál. Farka szembetűnőbb mint a rokonáé.

Életmódja

Az állatok magányosak, csak a párzás alkalmával keresik fel egymást. Táplálékuk növénysarjak, gallyak, bogyók, levelek és termések. Körülbelül 40 évet élhetnek.

Szaporodása

Az ivarérettséget a bika 8, a tehén 4 éves korban éri el. Nincs meghatározott párzási időszakuk. A vemhesség 16 hónapig tart, ennek végén a tehén 1 utódot hoz a világra. Az elválasztás két év után következik be.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 104
Heti: 366
Havi: 2 602
Össz.: 487 656

Látogatottság növelés
Oldal: Jávai Orrszarvú
Védett Föld - © 2008 - 2017 - vedettfold.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »