Védett Föld

Föld és Természetvédelem: (Védett és kipusztult állatfajok - Védett növényeink) A Tasmán Tigris - (másnéven) - Az Erszényes Farkas. (Veszélyeztetettségi státusz: besorolás)


                                 Góbi - sivatag


Forrás: http://earthobservatory.nasa.gov


Kínában rendszeresek a homokviharok, ám azok legtöbbször a tavaszi, március-áprilisi időszakban alakulnak ki. Késő ősszel-télen azonban ritkának számítanak, ekkor ugyanis a frontzónák általában nem Szibéria felől a Góbi-sivatagot átszelve érkeznek. 

A Mongólia és Kína határán elterülő Góbi-sivatag a világ ötödik legnagyobb homoktengere, és Földünk egyik legtöbb port termelő vidéke. Ázsia egyik legszárazabb tája mintegy 1,3 millió négyzetkilométert ölel fel. Mérsékelt övi, hideg kontinentális sivatagnak számít, a januári átlagos minimumok mínusz 40 fok körül alakulnak, míg júliusban átlagosan 45 fok körül alakul a csúcsérték.

Földrajzi adatok
Fekvése Ázsia, Kína és Dél-Mongólia területén
Hosszúsága 1500 km
Szélessége 800 km
Területe 1,295,000 km²

A Góbi sivatag szörnye: a mongol halálféregA Góbi sivatag homokja rejti ezt a itikzatos, gyilkos lényt a Allghoi khorkhoi-t -helyi megnevezése- Ennek a csupasz testű féregnek a hossza meghaladja a két métert és pár másodperc alatt képes gyilkolni, de, hogy miként végez áldozataival azt senki sem tudja.

Egyesek szerint halálos méreganyagot spriccel ki magából amely azonnal öl, mások szerint valamilyen savat spriccel zsákmányára ami azonnal kimar mindent, mások szerint viszont áramütéssel pusztítja el áldozatát. Bárhogy is öl az biztos, hogy a mongolok még a nevét is félnek kiejteni.

A lény létezésének bebizonyítása több kutatócsoport és kalandor érdeklődését is felkeltette: -a kutatást 1990-ig nehezitette, hogy Mongólia szovjet fennhatóság alá tartozott.-

Andrews Roy amerikai kalandor 1922-ben tett látogatást a Góbi sivatagban, őt is megdöbbentteték a szemtanúk beszámolói a féregről: "Meglepett az összhang a szemtanúk beszámolói között, és ha nem írja le mindenki pontosan ugyan úgy az állatot azt hittem volna, hogy egy üres helyi mitosz"

Újabb szemtanúk beszámolói érkeztek a lényről: "úgy nézett ki mint egy vérrel telt tehénbél, általában mintegy fél méter hosszú ( néha hosszabb), és olyan vastag, mint az ember combja.". vagy a féreg sötét vörös színű, néha barna foltokkal tarkított, nincs szeme, orrcimpája, szája vagy egyéb jellemzője, ami megkülönbözteti fejét a farkától. Egyesek furcsa mozgásáról számoltak be: vagy "tekercs" körül mozog vagy lendületesen kisiklik oldalra és úgy halad.

Ivan Mackerle -a Loch Ness-i szörny rejtély egyik kutatócsoportjának vezetője- a rengeteg szemtanú vallomása és a rejtélyes halálesetek miatt arra a következtetésre jutott, hogy a halálféreg több puszta legendánál, ezért expediciót indított a lény létezésének bebizonyítására. 3 expediciót indított, de sajnos egyik sem hozta meg a várt eredményt.

Az egyik expediciót különös eset zavarta meg: egy buddhista kolostort látogatott meg Mackerle és kutatócsapata, itt figyelmezteték őket, hogy a Allghoi khorkhoi "természetfeletti gonosz" teremtmény, ekkor éjjel Mackerle a férggel álmodott, másnap reggelre vérrel teli folt jelent meg a hátán. Mikor az orvos megnézte hematómát állapított meg és Mackerle kezdtek mutatkozni a szívelégtelenség tünetei is.

Mi ez a rettegett lény?

Szakértők szerint valódi féreg biztosan nem lehet, mert a Góbi sivatag hőmérsékleti és időjárási viszonyai között semmilyen győrűsféreg nem élne meg. Felvetődött az is, hogy szkink lehet a titokzatos lény de az a körölmény, hogy a szkinknek pikkelyes bőre és apró lábai vannak végül is kizárta ennek lehetőségét. Legvalószínűbb magyarázatnak valamilyen mérgeskígyót tartanak amely a titikzatos haláleseteket is megmagyarázná.

Amíg nem lesz eredménye a kutatásoknak addig csak találgatni tudunk.


A mongol halálféreg Pieter Dirkx belga festő ábrázolásában
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 300
Tegnapi: 199
Heti: 704
Havi: 6 882
Össz.: 961 290

Látogatottság növelés
Oldal: Góbi-sivatag
Védett Föld - © 2008 - 2024 - vedettfold.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »